sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Ilma jota hengitän


Tänään olimme taas turisteja ja suuntasimme heti aamusta keskustaan seikkailemaan. Ilma oli savuinen ja sumuinen ja näkyvyys todella huono. Yritin ottaa autosta kuvia siitä, kun ei näe mitään. Ja sellaisia kuvia sainkin. Kuvissa ei ole yhtään mitään katsottavaa.. ;) Ei jäänyt kovin epäselväksi, että ilmanlaatu oli huono. Mutta me emme tienneet vain kuinka huono.






Opimme tänään, että Yhdysvaltain konsulaatti seuraa Shanghain ilmanlaatua tunnin välein ja tulokset löytyvät netistä. Tänään aamuyöstä ja aamusta vielä kahdeksalta ilmanlaatu oli kuusiportaisella asteikolla se huonoin mahdollinen - vaarallinen (hazardous). Konsulaatin ohjeistuksen mukaan:

Everyone should avoid all physical activity outdoors; people with heart or lung disease, older adults, and children should remain indoors and keep activity levels low.

Eli siis vapaasti suomennettuna kaikkien pitäisi välttää fyysistä aktiviteettia ulkona ja riskiryhmien kuten lasten tulisi pysyä sisätiloissa ja ottaa rauhallisesti.. ;) No, mehän olimme ulkona ja monta tuntia. Hyi huono äiti ja huono isä! Ilmanlaatu parani hieman päivän aikana ja oli enää "vain" hyvin epäterveellistä loppupäivän. Päätimmekin, että tästä lähtien vilkaisemme aina aamusta ilmanlaadun tilanteen ja sen mukaan suunnittelemme tyttöjen päiväohjelman. Jos jatkossa ei nyt ihan pahimpina päivinä vietettäisi montaa tuntia keskustaa kierrellen..

Muutoin meillä oli varsin onnistunut reissu. French Concession, mitä kierreltiin tänään, on aika viehättävä alue. Olimme keskustassa mutta en siltikään tuntenut olevani miljoonakaupungissa - paitsi kun pilvenpiirtäjät välillä pilkistivät sumun keskeltä. Matalia taloja, puiden reunustamia teitä, ihania ravintoloita ja kahviloita ja paljon kivannäköisiä pikkuputiikkeja. Ja kuitenkin jollain tavalla hyvin kiinalainen alue. Sinne pitää päästä uudelleen!




Huomaa kuvaavat kiinalaiset. Ja tässä heitä oli vielä ihan inhimillinen määrä eikä kukaan edes koskenut. Vielä..


 


Ilmansaasteista voisin siirtyä aasinsillalla siihen tiskiaineeseen, jonka V oli ensimmäisenä päivänä ostanut. Siihen, missä oli sekä astioiden että kurkun ja hedelmien kuvia. Nyt tiedän, että se on jonkinlaista yleispesuainetta, mikä on tarkoitettu astioiden lisäksi myös hedelmien ja vihannesten pesemiseen. Sen verran kyseiset ruoka-aineet sisältävät kaikenlaisia kemikaaleja täällä suunnalla, että pelkkä huuhtaisu hanan alla ei riitä.

Turvallisuus- ja terveysasioita täytyy pohtia täällä eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi puhdas ruoka ja ilma ovat suomalaiselle aika itsestäänselviä asioita. Isoksi kaupungiksi Shanghai on kuitenkin turvallinen paikka asua. Täällä ei tarvitse pelätä henkensä puolesta kuin ehkä liikenteessä, vakavaa rikollisuutta täällä ei juurikaan esiinny. Ja siitä liikenteestä.. Ymmärrän täysin, ettei V:n työnantaja anna meidän ajaa itse autoa. En todellakaan edes yrittäisi, jos se olisi mahdollista. En ole varma mikä täällä on liikenteessä sallittua tai onko mikään ylipäänsä kiellettyä. Olen jo oppinut, että koskaan ei voi luottaa siihen, että liikennevaloihin pysähdytään tai että edessä tai vierellä ajava auto pysyisi kaistallaan. Tai että moottoritiellä kukaan ei pysähdy keskelle kaistoja tai tee u-käännöstä. Ihmettelen suuresti, että en ole nähnyt vielä useampia kolareita. Itse joutuisin auton ratissa kolariin varmaan ensimmäisessä risteyksessä. Ja tytöt huutelevat nykyisin aina autoille: "olkaa varovaisia autot!"

2 kommenttia:

  1. Kyllä noista ilmansaasteista kannattaa todella olla huolestunut ja ennenkaikkea noiden väkirikkaiden maiden...Tänään oli eka pikkupakkanen täälläpäin.

    VastaaPoista
  2. Meillä on Aasian reissuilla ollut kans aikamoinen paparazzi-lauma Samuelin perässä ja sylistä syliin on kiertänyt.. Nyt ei kyllä moinen enää onnistuisi, kun ottaisi jalat alleen =) Voin vain kuvitella kuinka paljon kiinnostusta riittää, kun on kyseessä kaksi pientä samannäköistä ihanaa!

    Terkut sinne! Täällä luetaan teidän kirjoituksia ahkerasti

    VastaaPoista