tiistai 29. tammikuuta 2013

Sitting the month

Kiina on kummallinen maa. Monessa suhteessa hyvinkin moderni. Ja sitten toisaalta, ikiaikaiset tavat ja uskomukset vaikuttavat arkeen edelleen monella tapaa. Kiinalainen lääketiede on yksi esimerkki tästä ja aihe, mikä kiehtoo minua kovasti. Wikipedia määrittelee kiinalaisen lääketieteen seuraavasti:

Oppi terveyden ylläpitämisestä, sairauksien syistä, ehkäisemisestä ja hoidosta. Se on kokemukseen perustuvaa uskomuslääkintää. Perinteinen lääkintä on kehittynyt tuhansien vuosien aikana Kiinassa, jossa sitä käytetään joko ainoana hoitomuotona tai yhdessä (länsimaisen) lääketieteen kanssa..
.. Kiinalaisen lääkinnän perusperiaate on, että hoidetaan ihmistä kokonaisuutena, kun taas (länsimainen) lääketiede hoitaa sairautta.. Kiinalaisen lääkinnän teoria ja käytäntö pohjautuu n. 200—300 eaa. laadittuun kirjaan Huangdi neijing (黄帝内經 "Huangdin sisäinen klassikko"), joka on perusteos kiinalaisen lääkinnän opista ja ihmiskehon toiminnasta.

Kiinalainen lääketiede ei siis todellakaan ole täällä mikään hörhöjen ja hippien vaihtoehtoisjuttu vaan sen opit ovat käytössä edelleen länsimaisen lääketieteen rinnalla. Ja itseasiassa tärkeämmässäkin roolissa. Samat lääkärit hoitavat samoissa sairaaloissa potilaitaan sekä kiinalaisen että länsimaisen lääketieteen opein.

Shanghai Dailyssä oli todella mielenkiintoinen artikkeli äitien  "istumakuukaudesta" (sitting the month, zuo yuezi). Kyseinen kuukausi alkaa, kun lapsi syntyy. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan nainen/äiti on silloin hyvin haavoittuvassa tilassa. Sairauksia aiheuttavat energiat voivat tällöin vallata naisen elimistön ja on vaarana, että naisen terveys vaarantuu jopa koko eliniän ajaksi. Synnyttäneen naisen tulisi noudattaa vähintään 30 päivän ajan tarkkoja ohjeita, jotta elimistöllä olisi aikaa toipua.

Miten nainen sitten vahvistuu? Kuukauden aikana on kiellettyä mm. peseytyminen. Ei saisi käydä suihkussa, ei pestä hiuksia eikä harjata hampaita. Nainen ei saa myöskään käydä ulkona. Hänen tulee välttää kaikkea kylmää, myös kylmiä juomia ja ruokia. Nainen ei saa lukea, eikä katsoa televisiota saati surffata netissä. Varsinkaan ei saisi itkeä. Kuukauden aikana tulisi sen sijaan levätä, pysyä sängyssä ja noudattaa proteiini- ja rasvapitoista ruokavaliota.

Tänä päivänä kaikkia sääntöjä ei noudateta enää orjallisesti ja varmasti ihan hyvä niin. Kuukauden peseytymättömyys kuulostaa ainakin suhteellisen.. likaiselta.. Mutta ei sääntöjen noudattaminen tavatontakaan ole. Lehteen oli haastateltu 34-vuotiasta naista, joka oli synnytettyään suostunut oman äitinsä painostuksesta noudattamaan näitä sääntöjä ilman mitään helpotuksia. Oli kuulemma ollut "the most painful month of my life". Voin vain kuvitella. Ayimme Lishin kertoi myös, että tuo 30 päivää sisällä sängyssä maaten on ainakin täysin normaali juttu, käytäntö. Saattaapi jossain vaiheessa käydä pitkäksi aika..

Täällä ei ole käynyt aika pitkäksi, nyt kun olemme taas terveitä. On ollut ihana päästä ulos - eilenkin oli aivan mahtava, aurinkoinen ja lämmin päivä - ja tavata ihmisiä. Muskarissa käytiin lauleskelemassa tänä aamuna ja sitten suunnattiin ruokaostoksille Carrefouriin. Suomalainen kauppojen joulukoristelu on kyllä aika huomaamatonta kiinalaisen uuden vuoden koristeluun verrattuna. Kaupassa ei kirjaimellisesti näe juuri muuta kuin punaista ja lisäksi hieman kultaista.









Käytiin hakemassa orkideoita kukkamarkkinoilta. Kolme isoa kukkaa ruukkuineen
maksoi yhteensä noin 22€. Ei kai kovin paha hinta..


7 kommenttia:

  1. Hei Sanna,
    Olen seurannut kirjoitteluasi, hyvin mielenkiintoista elämää vietätte siellä. :) Varsinkin "paikalliskommentit" ovat mielenkiintoisia. Sen verran olisin tähän vielä lisännyt/kysynyt, että eikö tohon kuukauteen kuulu se, ettei vastasynnyttänyt äiti myöskään hoida lastaan vaan sen homman tekee isoäiti (yleensä vauvan äidin äiti)?
    Aikoinaan kun makoilin Naistenklinikalla ennen synnytystä oli kämppäkaverina kiinalainen äiti, joka oli huolissaan miten selviää kun vauva (yksi) syntyy kun oma äiti on Kiinassa. Heillä oli tarkoitus, että äiti tulee jossain vaiheessa muttei välttämättä ehdi heti kun vauva on syntynyt (oli merkkejä, että tulee ennen aikaisesti). Hän oli hyvin kauhuissaan kun itse meinasin hoitaa KAHTA vauvaa heti syntymän jälkeen, apunani mieheni. No kulttuurit ovat erilaiset. Ymmärsin hänen puheistaan, että Kiinassa ei paljon isät lapsia hoida.
    Tsemppiä kulttuuriviidakkoon!
    T:Tanja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Tanja kun kävit kommentoimassa! :) Ja oikeasssa olet. Äiti ei ilmeisesti juuri muuta tee kuin imetä ja isoäiti hoitaa lapsen muuten. Aika eri meininki tosiaan kuin Suomessa. Sängystä olisi pitänyt päästä ylös suurinpiirtein heti, kun nukutuksesta tokenin vaikka tikkejä oli sekä alakerrassa ja vatsassa se tsiljoona, kivut olivat melkoiset ja pääkin sekaisin kaikesta.. :D

      Poista
  2. Terkut loskasta!

    Mun miehen veli on naimisissa kiinalaisen kanssa ja sieltä suunnalta on jotkut näistä perinteistä tulleet tutuksi. Tähän synnytyksen jälkeiseen aikaan lisätään vielä se, että äiti eikä lapsi poistu kotoa tuona seuraavana kuukautena. Äiti alkaa myös valmistautua synnytykseen hyvissä ajoin ja lopettaa työskentelyn mielellään jo alkuraskaudessa. Miehen veljen perheessä tämän kiinalaisen tytön kaaso ei voinutkaan toimia kaasona heidän pienissä hääjuhlissaan, koska tuli juuri raskaaksi eikä näin ollen voinut rasittaa itseään millään ylimääräisellä. Kuulostaa meidän länsimaalaisten mielestä aika erilaiselta. Tämä tuntemani kiinalaistyttö on vielä kovin länsimaalainen, asunut useita vuosia mm. Suomessa ja Jenkeissä.. Silti oli aika järkyttynyt, kun mm. ravasin vielä pari viikkoa ennen synnytystä koulussa satojen kilsojen päässä ja että ihan vapaaehtoisesti suostuin synnyttämään alakautta =)

    Terkuin, Suvi & Samuel

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tietenkään ei saa poistua ulkoilmaan! Aurinko ja tulli ja kylmä on pahasta.. :D

      En tiennytkään, että veljelläsi on kiinalainen vaimo! Hauskaa! Itse olen niin monta kertaa harmitellut, ettei ole ketään keneltä kysyä asioista, joita ei ymmärrä. Ja niitä tulee vastaan ihan koko ajan. Nämä kiinalaiset kun ei tosiaan englantia puhu eikä se mun kiinan taitokaan kovin pitkää keskustelua mahdollista.. ;)

      Terkkuja Samuelille!

      Poista
    2. Moikka,

      Vasta luin sun vastauksen. Eeei, ei veljeni ole naimisissa kiinalaisen kanssa, vaan mieheni veli :) Asuvat ja opiskelevat tällä hetkellä Jenkeissä. Saapi nähdä minne sitten parin vuoden jälkeen asettuvat. Kulttuurieroja kyllä tuntuu riittävän Suomen ja Kiinan välillä.. Olisi aika hurjaa, jos parisuhteessa olisi "ihan normaalien ongelmien" lisäksi vielä jotain radikaaleja kulttuurierojakin, heh =)

      Terkut tytöille!

      -Suvi & Samuel

      Poista
  3. Tälläisestä en ollut kuulutkaan. Jos saisi maata sängyssä katsoen telkkaria ja surffaten netissä niin ei kuulostaisi ollenkaan hullummalta tuo kuukauden lepo :) Aina välillä voisi pyytää, että äiti kävisi vilauttamassa vauvaa/vauvoja. Itse vaan ottaisi lungisti ja muut hoitaisi hommat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Mutta mieti, kun se telkkari ja netti on kielletty! :D

      Poista