tiistai 22. tammikuuta 2013

Poimintoja päivän lehdestä - osa 2

Innokkaana Shanghai Dailyn lukijana ajattelin taas poimia lehdestä muutamia mielenkiintoisia uutisaiheita ja jakaa ne teille kaikille..

Shanghain (ja koko Kiinan) saasteista ilmaa on päivitelty medioissa viime aikoina. Ja syystä. Ongelmaa on Shanghaissa pyritty ratkomaan mm. rajoittamalla yksityisautoilua  ja -mopoilua keskustassa. Keskustan alueelle ei nimittäin pääse / saa tulla ilman tietynlaista rekisterikilpeä ruuhka-aikoina. Minä en tiedä tosin mitä ruuhka-ajoilla tarkoitetaan, sillä keskustassa tuntuu olevan aina ruuhkaa, kellonajasta ja viikonpäivästä riippumatta. Kilpiä huutokaupataan x kertaa vuodessa ja hinnat ovat pilvissä. Vuoden ensimmäisen huutokaupan alin läpi mennyt huuto oli nimittäin 75.000 rmb (noin 9350€)!!! Rekisterikilpiä kutsutaan täällä maailman kalleimmiksi metallilaatoiksi, eikä suotta. Kyllä aika monta tuntia pikkukiinalainen joutuu paiskimaan duunia, että saa autoa Shanghaissa ajella. Shanghain kaupunki on päättänyt tukea tänä vuonna sähkö- ja hybridiautojen ostoa ja niiden ostajille on luvattu jakaa ilmaisia kilpiä. Tämän lisäksi kaupunki antaa jokaiselle sähköauton ostajalle 40.000 rmb ja hybridiauton ostajalle 30.000 rmb. Eilen oli sitten ensimmäinen päivä, jolloin "vihreälle" autolle olisi saanut hakea ilmaisen rekisterikilven. Ja TADAA: niitä oli haettu Shanghai Dailyn mukaan tasan yksi kappale. Vielä ei kovin suurta innostusta vihreämpään autoiluun ole siis havaittavissa.

Kiinalainen uusi vuosi lähestyy ja Shanghai Dailyn sivut täyttyvät juhlaa käsittelevistä ja sivuavista artikkeleista. Kiinalainen uusi vuosi on täällä se vuoden suurin ja tärkein juhla. Se on monelle kiinalaiselle myös ainoa mahdollisuus koko vuoden aikana päästä tapaamaan perheitään maaseudulle, sillä muita pitkiä lomia ei Kiinassa vietetä. Junalipuista käydään kai kovinta taistelua, sillä kovin kauaksi ei bussilla ehdi körötellä ja lentäminen on monelle liian kallista. Junalippuja ei taas myydä täällä kuukausia ennakkoon ja uuden vuoden liput tulivat juuri myyntiin. Liput suosituimmille reiteille myytiin hetkessä ja moni poloinen jäi ilman lippua. Voin vain kuvitella sitä pettymyksen määrää, jos perheen ja jopa omien lasten näkeminen siirtyy vuodella! Suomen juhannusruuhkat eivät ole muuten Kiinan uuden vuoden ruuhkiin verrattuna mitään. Shanghai Dailyn mukaan junilla, busseilla, lentokoneilla ja laivoilla tehdään kiinalaisen uuden vuoden ympärillä kaikkiaan 3.4 miljardia matkaa. Siis 3.4 MILJARDIA matkaa. Ja tähän ei ole laskettu yksityisautoilua mukaan. Sanoisin, että aika käsittämätön määrä matkoja.

Meidänkin elämään kiinalainen uusi vuosi vaikuttaa monella tapaa. Raketit paukkuvat kuulemma yötä päivää eivätkä palvelut pelaa normaaliin tapaan. Käyttämämme autokuski on lomalla, samoin myös ayimme Lishi. Pärjäämme viikon ilman Lishiä mainiosti, varsinkin, kun V on kotona. Mutta monet paikalliset ovat ongelmissa. He ovat palkanneet ayin hoitaman esim. sairaita ja iäkkäitä sukulaisiaan. Kun ayi lähtee maalle, mistä saadaan hoitaja liikuntakyvyttömälle vamhukselle?   Shanghai Dailyn mukaan kaupungin 500.000 (!) ayista kaksi kolmasosaa palaa uutena vuotena kotiseuduilleen perheidensä luo. Ayille on myös tapana maksaa uuden vuoden kunniaksi ekstra-palkkaa. Expaattien keskuudessa yleinen käytäntö on maksaa kuukausi extraa. Mutta koska Lishi ei ole työskennellyt meillä edes puolta vuotta, sopiva summa olisi kuulemma maksimissaan puolen kuukauden palkka. Saa nähdä mitä mieltä Lishi on tästä.

Kiinalaisen uuden vuoden ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä se määräytyy kuukalenterin mukaan. Kuukalenteri pohjautuu - yllätysyllätys - kuun vaiheisiin ja kiinalainen uusi vuosi on toinen uusikuu talvipäivänseisauksen jälkeen. Tänä vuonna 10.2.2013 on vuoden ensimmäinen päivä ja silloin alkaa (mustan vesi) käärmeen vuosi.

Kuten aiemminkin olen kirjoittanut, Kiinassa tuloerot ovat valtavat. Keskituloiseen kiinalaiseen verrattuna me olemme rikkaita mutta kiinalaisiin rikkaisiin verrattuna hyvin köyhiä. Ja niitä rikkaita on paljon.. Dailyn mukaan Kiinassa myydään tänä päivänä eniten luksustuotteita koko maailmassa ja kaiken kaikkiaan luksustuotteiden kaupasta jo neljäsosa tulee Kiinasta! Oma varakkuus ja asema halutaan osoittaa täällä, joten kalliit kellot, laukut ja vaatteet käyvät kaupaksi. Kiina eroaa muista maista luksusostosten osalta Dailyn mukaan siinä, että ostoksia täällä tekevät ennen kaikkea miehet. Kun muualla maailmassa miehet ostavat 40% luksustuotteista, Kiinassa vastaava luku on 55%.

Ja sitten omiin kuulumisiin.. Pääsimme tänään muskariin ja tytöt olivat kyllä niin onnessaan. Äiskästäkin oli mukava nähdä muita äitejä pitkästä aikaa. Tosin sitten C yhtäkkiä väsähti muskarin lopussa. Aluksi luulin, että oli vain nälkäinen, kun ei aamulla oikein aamupala maistunut. Muskarista kurvattiinkin sitten syömään ja ruokakauppaan, mutta neiti ei piristynyt vieläkään. Kotona mittasin kuumeen ja yli 39C lukemiin päästiin. Eihän tässä edellisestä taudista ole kuin viikko.. Huoh. Toinenkin tytöistä on varmaan sairastumassa, sillä nukahti äsken syliini tässä sohvalla. Jos jotain positiivista tilanteesta kaivellaan, niin ainakin saan nyt nauttia hetken omasta ajasta. Tosin ottaisin mieluummin kuitenkin ne terveet lapset. Raskainta tässä sairastamisessa on se, että seuraavat päivät olemme taas jumissa sisällä, ilman seuraa. Ihan kun tässä ei viime aikoina oltaisi oltu jumissa sisällä, ilman seuraa ihan riittävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti