maanantai 25. helmikuuta 2013

Only in China

Muutama ilta sitten melkein tikahduin nauruun lukiessani Shanghai Dailya. Siinä kerrottiin, että valtiovalta haluaa tehdä jotain Kiinan julkisten käymälöiden siivottumuudelle. Siinä ei vielä mitään hassua ole, sillä ne vessat ovat monesti todella karmaisevassa kunnossa. Sellaisessa, että vessaan en mene itse kuin vasta äärimmäisessä hädässä. Lasten kanssa liikkuessa vessojen välttely on valitettavasti aika mahdotonta ja sanotaan vain, että.. kaikenlaista on tullut nähtyä. No, nyt sitten on annettu ensimmäinen ehdotus julkisten vessojen siisteysstandardista. Ja jotta asioita voidaan parantaa ja standardi luoda, tulee asettaa puhtaudelle tietenkin jonkinlainen mittari. Ja millä kiinalaiset ovat ajatelleet mittaavansa vessojen siisteyttä? No tietysti kärpästen ja matojen määrällä! Ehdotuksessa oli määritelty hyväksyttäväksi kärpästen määräksi 3 kärpästä/m2 ja matoja ei saisi löytyä ainuttakaan. Että sellainen standardi. Mitenköhän tämän standardin toteutumista aikanaan on takoitus valvoa? Palkataanko vessoihin virallisia kärpästen ja matojen laskijoita? Saisihan siinä taas muutaman kiinalaisen työllistettyä..  ;) Mutta tosiasiassa, vaikka kärpäset ja madot varmasti kertovat jotain vessan siisteydestä, ainakaan nyt talvella en pitäisi niiden määrää kovin luotettavana mittarina. Neljän kuukauden kokemuksella voisin sanoa, että Kiinan vessoissa ei ole niinkään ötökkäongelmaa vaan ennen kaikkea haiseva eriteongelma.
 
Shanghai Daily raportoi laajalti maassa tehdyistä rikoksista ja niistä saaduista tuomioista. Kiinan oikeuslaitoksen jakamat tuomiot eroavat aika tavalla suomalaisista. Eipä muuten huvittaisi olla Hannu Kailajärvi Kiinassa. Shanghai Dailyssä oli nimittäin juttu naisesta, joka oli saanut petoksesta kuolemantuomion. Raha on siis todella arvossaan tässä maassa.
 
Autossa istuessa tuntuu, että Shanghaissa rakennetaan kaikkialla, koko ajan. Nyt kun olemme olleet täällä sen 4kk, olen huomannut, että rakennustyöt eivät etene aina kovin ripeään. Meidän compoundin viereen ollaan rakentamassa uutta compoundia. Yli 20-kerroksisia megakerrostaloja on varmasti kymmenisen kapaletta mutta näiden kuukausien aikana ei kovin paljoa ole tapahtunut. Jossain vaiheessa työmaalta kuului vielä ääniä mutta viime aikoina on ollut hiljaista. Kadun varteen on kuitenkin ilmestynyt iso mainos asunnoista, että kai niiden on joskus tarkoitus valmistua. Täältä löytyy myös isoja, lähes valmiita rakennuksia, jotka on jostain syystä jääneet viimeistelemättä. Ja sitten ne ovat rapistuneet. Suunnitelmat muuttuvat. Myös keskeneräisiä, isoja siltoja liittyminen on useampia. Sillat vain loppuvat kesken, eikä nähtävissä ole merkkiäkään, että niiden rakentamista olisi tarkoitus jatkaa lähitulevaisuudessa.



Tytöt odottavat innolla kesää ja pihan uima-allasalueen avautumista. Taustalla
maisemat pilaava rakennustyömaa, joka ei paljoa ole edistynyt..
.


Uuden vuoden juhlinta päättyi virallisesti eilen Lyhtyjen Juhlaan. Kävimme lauantaina aamusta tyttöjen kanssa ihailemassa lyhtyjä Yu Yuanissa, missä olemme käyneet kerran aikaisemminkin. Ja meillä oli tosi kiva reissu. Leivoin meille aamulla evässämpylät ja tytöille otettiin termariin lämmintä kaakaota. Eihän retki ole mitään ilman kunnon eväitä.



Sämpylöitä juusto-kinkkutäyteellä. Hyviä olivat vaikkakaan
eivät kovin kauniita.. :)



Aurinko paistoi, oli aika lämmintä ja kirsikka- ja luumupuiden kukat olivat alkaneet aukeilemaan. Alan vähitellen uskoa, että se kevät on vihdoin täällä..









Yu Yuan on SE paikka Lyhtyjen juhlan aikaan, emmekä todellakaan olleet ainoita paikan päällä.. Mutta me olimme viisaita ja olimmekin puistossa heti aamusta ja häippäsimme ennen pahinta ryysistä.





Tytöistä hauskinta puistossa oli tietenkin karpit, kilpikonnat ja tunnelit. Niitä
jaksettin ihmetellä ja etsiä..



Hyvä niin, vaikka pimeällähän ne lyhdyt olisivat vielä paljon näyttävämiä. Basaarialueella sen sijaan väkeä riitti jo silloin ja kun pääsimme takaisin autoon, tytöt nukahtivat käytännössä välittömästi. Sen verran otti koville tuo väenpaljous ja hälinä.










Kävimme sekä lauantaina että sunnuntaina vielä shoppailemassa Shanghain outlet-alueella. Tytöille löydettiin Eccon myymälästä kesäsandaalit ja kengät, V:lle kahdet farkut ja minullekin uusi untuvatakki ja neuletakki. Kenkiä ei sen sijaan löytynyt kummallekaan meistä, sillä naisten koot loppuvat kokoon 39 ja miesten pääasiassa kokoon 44. Ja meidän koot olisivat 40 ja 45. Huoh. Kiva, kun noita kenkiä ei kumpikaan ottanut Suomesta mukaan kovin montaa paria.. V sentään löysi farkut mutta ne olivatkin Hilfigeriltä. Minulle ei taida löytyä housuja kuin teettämällä tästä kaupungista. Kiinalainen mitoitus on hieman erilaista verrattuna eurooppalaiseen. Tai no, leveyden puolesta voisi löytää sopivat mutta näin pitkillä koivilla ei Suomestakaan löydä juuri muita pitkiä housuja kuin farkkuja. Saati sitten Kiinasta.

C:lle nousi viikonloppuna kuume ja yskii nyt kovasti. O:llekin taitaa olla sama tauti tuloillaan, joten seuraavat päivät vietetään taas sisätiloissa. No, parempi että sairastavat nyt, eikä ensi viikolla. Silloin me lähdetään lomalle. Minullakin alkaa olla kuume nousussa, loma sellainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti