lauantai 16. helmikuuta 2013

Kahden viikon juhla, koiralla kahden viikon paniikki

 
Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan antaumuksella, pitkään, hartaasti. Juhlintaa kestää kaikkiaan 15 päivää ja jokaiseen päivään liittyy omia traditioitaan ja uskomuksiaan. Kiina on valtavan iso maa, eikä kiinalaista uutta vuotta vietetä täsmälleen samalla tavalla kaikissa maan kolkissa, saati sitten kiinalaisyhteisöissä ympäri maailman. Onkin aika mahdotonta koostaa syvällistä analyysia kiinalaisen uuden vuoden vietosta tähän blogiin. Päätin siis antaa itselleni vapauden poimia sieltä täältä pieniä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia ja kertoa mitä uuden vuoden aikana voi tapahtua.
 
Aloitetaan päivistä ennen vuoden vaihtumista.. Ennen uuden vuoden juhlaa kiinalaiset siivoavat talonsa perinpohjaisesti. Eikä vain sen vuoksi, että on kivaa kun on siistiä. Kiinalaiset kuuraavat ja puunaavat, koska kodeista on lakaistava pois kaikki sinne kertynyt epäonni. On tehtävä tilaa hyville asioille, joita uusi vuosi tuo toivottavasti tullessaan. Siivouksen jälkeen luudat ja muut siivousvälineet piilotetaan muutamaksi päiväksi, jotta kukaan ei voisi lakaista hyvää onnea ulos talosta. Meidän Lishikin halusi aloittaa lomansa kolme päivää normaalia aikaisemmin, sillä heidän talossa on kuulemma niin paljon siivoamista. Ja mikäs minä olen estämään, kuka haluaisi olla toisen onnen tiellä?
 
Talot koristellaan uuden vuoden aikaan punaisilla koristeilla, jotka symboloivat onnea, menestystä, rikkautta ja pitkää ikää. Punaisella värillä on erityinen merkitys uuden vuoden perinteissä. Vanhojen tarujen mukaan uuden vuoden ensimmäisenä päivänä Nian-niminen, leijonaa muistuttava hirviö saapui piinaamaan ihmisiä. Syömään karjaa, satoa ja lapsia. Suojellakseen perheitään ja eläimiään, ihmiset jättivät oviensa eteen pedolle ruokaa. Mutta sitten eräänä uutena vuotena ihmiset huomasivat, että Nian pelkäsi punaisiin pukeutunutta lasta. He myös havaitsivat, että Nian kammoksui kovia äänia. Tämän jälkeen kyläläiset ryhtyivät koristelemaan kotejaan punaisella ja ampumaan ilotulitusraketteja ja pommeja, pitääkseen pedon loitolla. Eikä Nian koskaan enää palannut.

Uutta vuotta varten ostetaan myös uusia vaatteita, kenkiä tai hankitaan vaikka uusi tukka-look (kuten Lishi ja trx-opettajamme Alex tekivät), sillä ne symboloivat uuden alkua. Yritysten ja myös yksilöiden oletetaan maksavan velkansa pois ennen vuoden vaihtumista, samoin kiitollisuudenvelat. Uuden vuoden alla lähetelläänkin paljon riisiä ja muita lahjoja yhteistyökumppaneille sekä kuluneen vuoden aikana auttaneille ja tukeneille tuttaville.
 
Uuden vuoden aattona perheet kokoontuvat yhteen juhlaillalliselle, syömään ja juhlimaan. Ruokalajeja on lukuisia ja ruokaa pitää olla paljon, sillä aterian antimet kertovat perheen menestyksestä. Vuoden ensimmäisenä päivänä toivotetaan tervetulleeksi maan ja taivaan jumalat. Vuoden vaihtuessa keskiyöllä ammutaan raketteja ja pommeja sekä poltellaan bambutikkuja. Tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman kova meteli, joka karkottaisi pahat henget. Tai no, kyllä niitä rakettaja ammutaan ihan koko yö. Ja itseasiassa seuraavat kaksi viikkoa. Eilen ilmestyneessä Shanghai Dailyssä tosin kerrottiin, että tänä vuonna esimerkiksi Pekingissä ilotulitteita on myyty lähes puolet vähemmän kuin edellisinä vuosina. Puolet VäHEMMÄN?!?  Tämän luettuani minun on ollut helppo ymmärtää, miksi monet expaatit ovat sanoneet lähtevänsä uuden vuoden aikaan muualle lomalle, raketteja pakoon. Nytkin jo alkaa mennä hermot. Miksi sitten raketteja on tänä vuonna myyty ja ammuttu vähemmän? Syynä on ilmansaasteet. Kiinalaiset ovat heränneet, voisi sanoa melkeinpä tukehtuneet tämän talven aikaan saastesumuun ja asialle ollaan ilmeisen valmiita tekemään jotain. Ilotulitusraketit eivät tosin taida olla se Kiinan suurin saastesumuja aiheuttaja, joten toivottavasti myös yritykset ja hallinto lähtisivät ilmastotalkoisiin mukaan..

Vuoden ensimmäisenä päivänä on tapana kunnioittaa isovanhempia ja esi-isiä ja silloin vieraillaan suvun vanhimpien luona. Aiemmassa päivityksessä mainitsemani punaiset kirjekuoret laitetaan myös jakoon vuoden ensimmäisenä päivänä.  Kirjekuoriin liittyy muutama varsin mielenkiintoinen perinne. Kuorien sisälle laitettavan summan pitäisi olla nimittäin parillinen luku, sillä parittomat rahasummat liittyvät hautajaisiin. Numeroa kahdeksan pidetään hyvän onnen lukuna, sillä se kuulostaa samalta kuin sana "rikkaus" kiinaksi. Toinen hyvä luku on kuusi, sillä se kuulostaa samalta kuin "sujuva" kiinaksi. Antamalla kuusi seteliä, voit siis toivottaa lahjan saajalle sujuvaa vuotta. Kiinalainen "logiikka" on joskus hyvin kummallista, sillä esimerkiksi luvun 50 ei katsota olevan parillinen luku. Parillisuus ja parittomuus määritetään nimittäin ensimmäisen luvun, eli viiden mukaan. Kuoriin laitettavat setelit eivät saisi myöskään olla huonokuntoisia, sillä kaiken tulisi olla uutena vuotena uutta. Muuten se ei tuota onnea ja menestystä. Kuoren saatuaan sitä ei saa heti avata. Kun Suomessa laitetaan tyynyn alle juhannuksena seitsemän kukkaa, Kiinassa nukutaan setelitukot pään alla kokonainen viikko. Tälläkin varmistellaan hyvää onnea alkaneena vuotena.

Vuoden toisena päivänä naimisissa olevat naiset vierailevat perinteisesti omien vanhempiensa, sukulaisten ja ystävien luona. Vuoden vaihtumista kun on juhlittu tähän saakka miehen suvun kanssa. Osa kiinalaisista myös uskoo, että vuoden toisena päivänä on kaikkien koirien syntymäpäivä ja sen vuoksi vuoden toisena päivänä koiria on tapana hemmotella erikoisherkuilla. Meidän Nasulla on ollut siten viikon sisään kahdet synttärit, kiinalaisen uuden vuoden aattona Nasu täytti virallisesti vuoden ja pari päivää myöhemmin oli Nasun kiinalaiset synttärit. Yhtään erikoisherkkua koira ei kuitenkaan saanut, sillä hän on edelleen laihdutuskuurilla.  
 
Vuoden viidentenä päivänä vietetään Rikkauden Jumalan syntymäpäivää. Jotta kyseinen jumala olisi suosiollinen alkaneena vuotena, hänen huomiotaan tavoitellaan milläkäs muulla kuin ilotulitteilla. Raketteja alettiin ampumaan neljännen päivän iltana, heti pimeän laskeuduttua. Niitä ammuttiin koko yö, aamu ja päivä, viidennen päivän iltaan saakka. Niitä ammuttiin, kun yritimme mennä nukkumaan. Niitä ammuttiin keskiyöllä niin paljon, ettei yksittäisten rakettien paukahduksia enää oikein erottanut. Se oli jatkuvaa kohinaa ja meteliä. Raketteja ammuttiin ja pommeja räjäyteltiin koko yö, pauketta kuului myös kuudelta aamulla, kun tytöt heräsivät. Eikä se todellakaan siihen loppunut. Ja meidän pieni Nasu.. On ollut viimeisen viikon melkoisen stressaantunut, ajoittain täydessä paniikissa. Eläinlääkäriltä saadut homeopaattiset rauhoittavat lääkkeet eivät tunnu toimivan - yllätysyllätys - ja me olemme ihmeissämme, miten koiran oloa voisi helpottaa. Nasu onkin saanut nukkua välissämme ja siihen on raasu onneksi rauhoittunut.
 
Vuoden 13. päivä on omistettu Kenraali Guan Yulle. Hänet tunnetaan myös Sodan tai Menestymisen Jumalana. Guan Yu syntyi Han-dynastian aikaan ja häntä pidetään Kiinan historian merkittävimpänä kenraalina. Hän voitti yli sata taistelua ennen kuolemaansa ja on kiinalaisille menestyksen esikuva. Ilmeisesti lähes jokaisessa organisaatiossa Kiinassa muistetaan ja rukoillaan Guan Yuaa kyseisenä päivänä.  
 
Uuden vuoden juhlinta päättyy 15. päivänä. Silloin vietetään Lyhtyjen juhlaa. Lyhtyjen juhlaan liittyy myös lukuisia taruja, myyttejä ja perinteitä. Juhlan aikaan taloja koristellaan värikkäin paperilyhdyin ja kynttilöin, joiden tarkoituksena on ohjata hyviä mutta kurittomia henkiä koteihin. Lyhtyihin kirjoitetaan arvoituksia ja niiden selvittely kuuluu juhlan perinteisiin. Juhlaa ei vietetä kotona, vaan koko perhe lähtee kiertelemään kaduille lyhtyjensä kanssa.

Nyt on käärmeen vuoden seitsemäs päivä, puolessa välissä juhlahumua siis mennään. Me expaatit jäämme juhlinnassa ulkopuolisiksi, sillä uuden vuoden juhla on ennen kaikkea perhejuhla. Meidän perheen elämässä kiinalainen uusi vuosi näkyy vain hyvin pinnallisella tasolla: koristeina, suljettuina pikkukauppoina, tyhjinä jogurttihyllyinä ja rakettien paukkeena. Mutta meille tämä viikko on ollut oikein leppoisa ja mukava. Olemme viettäneet aikaa perheen kesken, tehneet juttuja, joista tytöt tykkäävät. Olemme käyneet uimassa, ostamassa tytöille uusia mekkoja ja tytöt ovat päässeet myös pallomereen ja heppakarusellin kyytiin. Huikeita elämyksiä! :) Kävimme myös räätälisedän luona, josta V tilasi itselleen puvun ja pari kauluspaitaa.


Tyttöjen uusia mekkoja. Näitä on sitten toinen samanlainen setti.. molemmille omansa..

Tom the tailorin luona. Oli vähän fiinimpi putiikki. Ja se räätälisetä
lykkäsi samantien tikkarit tyttöjen kouraan. ISO VIRHE. Suht monta tahraista sormenjälkeä
taisi löytyä sieltä täältä meidän visiitin jälkeen..

Torstaina kävimme katsomassa esitystä, jota kuvaamaan en oikeasti löydä sanoja. Se oli akrobatiaa mutta niin paljon muutakin, se oli sirkusta mutta kuitenkin hyvin kaukana siitä, se oli teatteria, musiikkia, tanssia, historiaa, nykypäivää ja ennen kaikkea huikeita suorituksia.. Niin mukaansatempaavaa, että tytöt jaksoivat katsoa koko 1.5h kestäneen esityksen ilman mitään ongelmia. Eikä se todellakaan ollut mikään lasten show. Välillä heitä vähän jännitti mutta niin jännitti minuakin ja lopussa meidän herkkis C melkein purskahti itkuun, kun esitys päättyi. Joten Era - Intersection of Time, se kannattaa käydä katsomassa, jos Shanghaissa piipahtaa!

http://www.era-shanghai.com/era/en/photos/
 


Esityksen alkamista odotellessa.. Jonkin verran taitaa tyttöjä jännittää.. :)
 Esitystä ei valitettavasti saanut valokuvata,
mutta "firman" kuvagalleriasta löytyy
otoksia, joista näkee häivähdyksen
siitä mistä showssa oli kyse..

 
Meidän pikkufanit. Paikalla oli enää vain siivoojat ja me, eikä
siltikään olisi haluttu lähteä kotiin. Väkevä elämys.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti