perjantai 16. elokuuta 2013

A bit fat but very, very cute!

Suomen lomalla huomasin unohtaneeni yhden asian. Sen, kuinka paljon Suomessa on ylipainoisia ihmisiä. Eivät kaikki kiinaisetkaan enää mitään tikkulaihoja ole ja makkaroita näkyy täälläkin mutta sellaisesti oikeasti lihavia ihmisiä en muista nähneeni täällä yhtä ainutta. Toki iso osa nuorista teinitytöistä on Kiinassa superhoikkia mutta jossain vaiheessa niitä kiloja sitten alkaa kertymään täälläkin. Länsimaistuvia ruokailutottumuksia syytetään kansan lihomisesta ja osittain se varmasti pitää myös paikkansa. Mutta ei se näkemäni kiinalainen ruokakaan mitään kevyttä terveysruokaa ole. Ja siihen päälle vielä se tosiasia, etteivät kiinalaiset ole mitään urheilijakansaa.. Pientä pyöreyttä on siis havaittavissa keski-ikäisissä..



Paino on kiinalaisille asia, jota voi ja saa kommentoida ilmeisestikin aivan vapaasti. Minun painoani ei kukaan ole kommentoinut ainakaan suoraan päin näköä tai ainakaan niin, että sen olisin ymmärtänyt. Mutta tiedän, että sitä on tapahtunut muille. Täällä voi sanoa suoraan, että olet lihava tai että olet lihonut. Lastemme painosta olen sen sijaan saanut kuulla useasti ja jos kielitaitoa ei löydy, elehtien kiinalaiset osaavat kyllä tuoda ilmi, että onpas tyttömme lihavia. Compoundimme kuntosalilla työskentelevä kiinalainen personal trainer oli nähnyt minut tyttöjen kanssa muutama päivä sitten ja tuli eilen salilla kysymään, olivatko he minun lapsiani. Ovat kuulemma lihavia mutta kuitenkin tosi, tosi söpöjä. Hmmm.. Eräällä tätillä compoundimme toimistolta oli myös tapana kysellä, kuinka paljon meidän tyttömme painavat, nostella heitä ja päivitellä, kuinka raskaita he ovat. Kerran hän myös osui paikalle, kun tytöt olivat syömässä ja silloin hän tuli taivasteli jaksavatko tytöt todella syödä koko annoksensa..


Meidän maailman kauneimmat tytöt kauneussalongissa kynsien lakkauksessa.
Käytiin harjoittelemassa, jos vaikka seuraavalla kerralla antaisivat parturisedän
hieman siistiä noita hiusten latvioja..
 

Minun on jotenkin kovin vaikea suhtautua näihin kommentteihin, omalla kulttuuritaustallani. Koskaan, ikinä, en voisi kuvitella kommentoivani kenenkään painoa ääneen vaikka sitä olisi kuinka kertynyt selkeästi liikaa. Se olisi todella, todella loukkaavaa. Myöskään en toivo kuulevani kommentteja omasta painostani, jos se jossain vaiheessa pääsisi jostain syystä nousemaan. Tytöt eivät mielestäni, eivätkä myöskään suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän mukaan, ole lihavia. Vaan ihan normaaleja lapsia. Heillä on toki pyöreät posket ja pömppömahat mutta ikää kuitenkin vasta kolme vuotta. Ei heidän tarvitse olla mallimitoissa nyt tai edes tulevaisuudessa. Tähän saakka tyttöjen painon kommentoiminen on lähinnä ollut häiritsevää minulle, tytöt eivät vielä itse ymmärrä siitä mitään. Mutta pian hekin oppivat englantia, saattavat ymmärtää jo kommenteista jotain ja ehkä myös huomaavat kiinalaisten "käsimerkit". Mahdollisimman pitkään haluaisin suojella lapsiani kaikilta ulkonäköpaineilta, sillä niitä he valitettavasti tulevat kohtaamaan myöhemmin. Minä toivoisin, että he saisivat vielä monen monta vuotta kokea olevansa maailman kauneimpia ja ihanimpia tyttöjä, täydellisiä juuri sellaisenaan. Enkä todellakaan haluaisi ihan lähiaikoina heidän mietiskelevän, että mitä lihava tarkoittaa ja että ovatko he lihavia.. Lihava-sanaan ei assosiudu ainakaan ensimmäisenä minun mielessäni mitään kovin positiivista ja kaunista.


Kiinalaisille tämä painoasia ei liene yhtä "arka" aihe kuin meillä Suomessa. Mutta kiinalainen kauneusihanne on silti hyvin hoikka, suorastaan laiha. Naiset haluavat olla heikkoja ja hauraita. Samainen personal trainer kerran kehaisi - vai oliko se sittenkään kehu - kun kannoin 20kg levypainoa yhdellä kädellä. Että se ei suurimmalta osalta kiinalaisia naisia onnistu. (Ainakaan kaupunkilaisilta, maaseudun raatajat lienevät täysin eri asia). Eikä se varmaan onnistukaan. Salilla he etsivät käsiinsä ne kaikista pienimmät, kilon painot, ja tekevät niillä muutaman toiston. Ulkonäen kommentoiminen julkisesti ei muutoinkaan tunnu olevan niin paheksuttavaa, kuin meillä Suomessa. Shanghai Dailyssä oli taannoin artikkeli eräästä kiinalaisesta pikkutytöstä, joka oli osallistunut Kiinan Talent-kilpailuun ja pärjännytkin siinä erittäin hyvin. Tyttö oli mielestäni ihan tavallisen näköinen pieni kiinalaistyttö, ihan normaali, ei hänessä ollut mitään vikaa. Mutta katsojat olivat sosiaalisessa mediassa antaneet palautetta, että hänen ei tulisi esiintyä televisiossa, koska hän ei ole mitenkään erityisen sievä lapsi. Eikä tätä keskustela ilmeisesti erityisemmin missään tuomittu.






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 kommentti:

  1. Onneksi teidän tytöt ei ymmärrä noita kummallisia kommentteja. Voisin jotenkin kuvitella, että omien lasten ulkonäön kommentointi tuntuisi ikävämmältä kuin omien läskimakkaroiden päivittely. Teidän tytöt on täydellisen kokoisia, kauniita tyttöjä. Malesiassa oli ihan samanlaista kommentointia. Mäkin olin silloin hoikassa kunnossa, kokoa S ja monesti jossain vaatekaupassa sanottiin että ei toi vaate kyllä mahdu sun päälle :) Meidän Suomalaisten porukassa oli yksi tosi pitkä tyttö, joka oli lisäksi aika roteva. Hän se vasta kommentteja saikin koostansa. Malesialaisia pukuja teetettäessä kankaan pituus loppui hänellä kesken. En voi muuta sanoa kuin, että todella kummallista tuo Kiinalaisten kommentointi.

    VastaaPoista