keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Poimintoja päivän lehdestä

Meille on tullut vuoden alusta Shanghai Daily, paikallinen englanninkielinen sanomalehti. Ajattelin poimia tähän päivitykseen muutamia aiheita lehdestä, jotka minua kiinnostivat ja saivat minut myös ajattelemaan..



Viime aikoina täällä on ollut tosiaan kylmää, kuten olenkin aiemmin maininnut. Nyt saimme lukea Shanghai Dailystä, että talvi on ollut kylmin 30 vuoteen. Ei ihme, ettei ilman untuvatakkia pärjää! Dailyssä olin eilen mielenkiintoinen juttu asuntojen lämmityksestä. Kiina on jaettu kahteen osaan - etelään ja pohjoiseen - ja raja kulkee jossain 32. ja 34. leveyspiirin välillä. Rajan pohjoispuolella asunnoissa nautitaan valtiovallan järjestämästä keskuslämmityksestä, kun taas eteläpuolella lämmitys on asukkaiden tai "asuntoyhtiön" vastuulla. Shanghai kuuluu eteläiselle puoliskolle ja siitä syystä täällä palellaan. Vaikka talvi ei yleensä olisikaan näin kylmä kuin nyt, niin ei täällä hellelukemia mittarit todellakaan näytä. Talvi se on täälläkin. Palelevaisena ihmisenä ja paikallisia säälien ajattelisin, ettei tällainen käytäntö ole kovin reilu. Mutta Kiinassa valtiovalta voi päättää asioista kansalaisten puolesta. Tasapuolisuudesta viis.

Lehdessä oli myös juttua Kiinan työleireistä. Työleirit on otettu Kiinassa käyttöön vuonna 1957 ja tarkoituksena on ollut "uudelleenkouluttaa" rikollisia työnteon kautta. Ja miten sinne työleirille sitten joutuu? No, Kiinassa poliisit saavat lähettää pikkurikollisia työleireille ilman oikeudenkäyntiä, jopa neljäksi vuodeksi.  Käytännössä työleirit ovat varmaan monesti olleet ja ovat ilmeisesti edelleenkin kätevä tapa vaientaa hallintoa kritisoivia ihmisiä. Lehden mukaan Kiinassa on kaikkiaan 350 leiriä, jonne on lähetetty vuoden 2008 lopusta lähtien 160.000 ihmistä. Aika monta ihmistä. Ja siis ilman oikeudenkäyntiä. Lehdessä kerrottiin, että työleiri-järjestelmää ollaan jollain tavalla nyt uudistamassa, sillä "väärinkäytöksiä" ilmenee. Yllätysyllätys. Esimerkkeinä väärinkäytöksistä esitettiin erään 25-vuotiaan miehen tarina. Hänet oli lähetetty työleirille kahdeksi vuodeksi ja syynä oli se, että hän oli rohjennut kritisoida paikallishallintoa netissä. Toisena tapauksena esiteltiin nainen, joka oli vaatinut 11-vuotiaan tyttönsä sieppaajille ja raiskaajille kovempia tuomioita. Kovempien tuomioiden sijaan hänet itse lähetettiin 1.5 vuodeksi työleirille. Reilua eikös? Olen monesti kritisoinut Suomen oikeusjärjestelmää ja erityisesti niitä liian alhaisia tuomioita tietyissä rikoksissa. Mutta tähän kun vertaa, niin kohtuullisen reilu ja tasapuolinen se on kuitenkin kaikille rikoksentekijöille. Tuomioita kun ei jakele kuka tahansa pikkukylän poliisi päivän fiiliksen mukaan.

Kiinan valtion, talouden ja kassavarannon järkyttävästä koosta kertoo mm. uutinen siitä, kun Kiina on päättänyt alkaa rakentaa itse jumbojettejä. Valtio ei halua olla riippuvainen ulkomaisista Boeingista eikä Airbusista, joten ratkaisuna on luonnollisesti valmistaa jumbot itse. Pääkonttori ja tuotantolaitokset on perustettu Shanghaihin ja myös Pudongin lentokentälle on rakennettu kaksi uutta kiitotietä, jotta uusia jumboja päästäisiin piakkoin testaamaan. Tilauksiakin on jo jonossa useampi sata - kiinalaisilta lentoyhtiöltä. Pelkästään kiinalaisia yhtiöitä varten koneita ei kuitenkaan ole tarkoitus rakentaa, vaan jumboista olisi tarkoitus tehdä uusi, merkittävä, strateginen toimiala. Samaan aikaan Suomessa tuskaillaan mistä löytyisi se uusi Nokia, kun taloudessa menee kurjasti ja työt ja laivatilaukset karkaavat ulkomaille. Ja kun sitä eläkeikääkin pitäisi nostaa mutta kun ei voi.. Näin se vaan menee..

Shanghaihin (ja Kiinaan) muuttaminen, eikä täällä asuminenkaan, ole aina kovin helppoa mutta aika moni expaatti on tänne kuitenkin asettautunut. Shanghai Dailyn mukaan kaupungissa asuu yli 173.000 ulkomaalaista, mikä on neljäsosa koko manner-Kiinan ulkomaalaisista. Emme todellakaan ole siis ainoita täällä. Eikä se siltä tunnukaan. Vaikka tytöt saavatkin järjesttömästi huomiota, koen muuten "sulautuvani" joukkoon ihan hyvin. Vaikka tietty olenkin kiinalaisia päätä pidempi ja puhun kummallista kieltä enkä ymmärrä kiinalaisten puheesta, tavoista enkä ajatuksista yhtään mitään. En silti koe, että minua varsinaisesti tuijotettaisiin tai että minua täällä ihmeteltäisiin. Ulkomaaneläviin on Shanghaissa totuttu jo ajat sitten.

Shanghaihin muuttaminen ei ole helppoa muuten myöskään kiinalaisille, sillä hekin tarvitsevat tänne muuttaakseen luvan. Eikä niitä lupia ihan tuosta vaan kai jaella ja sama käytöntö on ilmeisesti voimassa muuallakin maassa. Vapaa liikkuvuus ei siis ole itsestäänselvä asia. Samaan aikaan Suomessa keskustellaan ja riidellään siitä, miten maaseutu pidetään elävänä. Täällä se pidetään elävänä vaikka väkisin. Kaupunkiin ei muuteta ihan tuosta vaan.

Mitäs meille sitten kuuluu? Eipä mitään ihmeellistä. V on nyt kuudetta päivää putkeen töissä ja kaksi olisi vielä jäljellä. Tytöt ja minä ollaan kulutettu aikaa kotona ja sisäleikkipaikoilla, kun ilmanlaatu on ollut niin huono viime päivinä. Käytiin sunnuntaina uudestaan siellä Nancyn leipomossa hakemassa tilaamiani karjalanpiirakoita. Meitä odotti vieläkin suurempi pettymys: tilaukseni oli unohdettu. Nancy otti numeroni ja lupasi järjestää toimituksen tänne meille kotiin mutta eipä ole kuulunut mitään ja nyt mennään jo keskiviikossa. Taidanpa pyyhkiä siis Nancyn leipomon saman tien pois listaltani ja leipoa piirakkani itse, kun jauhotkin mummi lähetti.

Niin, ja niitä kuvia en pysty näköjään nytkään liittämään syystä X. Täytyy illalla kysyä, joska oma koti-insinööri osaisi ratkaista ongelman.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti